wtorek, 3 maja 2016

Wafle kakaowo-cytrynowe

Uwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób. 
Mój jest taki:


 SKŁADNIKI:
  • 2 kostki margaryny
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • około 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:

  1.  6 żółtek ubij z 1 szklanka cukru pudru na puszystą masę, dodaj miękką margarynę i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku.
  2. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj.
  3. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla.
  4. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł
  5. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wafle wyglądają apetycznie :P
    dostepnadziewczyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń