Uwielbiasz ryż i kurczaka? To To danie przypadnie ci do gustu. Jest dosyć syte i ma wyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam).
Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować.
Drobiowe roladki z ryżem
SKŁADNIKI:
- 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna)
- 12 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
- ostra papryka
- curry
- kurkuma
- słodka papryka
- 75 g ser morski w plastrach
- 200 g ryż biały
- 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 250 ml wody
- 1/2 kostki rosołowej
- liście kolendry
- liście magi
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze. Daj do miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin).
- Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry.
- Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni) na ser. Zawiń w roladki
- Ryż ugotuj (możesz dodać sól ziołową).
- Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony.
- Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym ogniu z1/2 kostki rosołowej). Gdy kostka się rozpuści wlej na patelnie ( w moim przypadku to jest WOK)
- Dodaj liście kolendry i magi. Przykryj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
- Wyciągnij roladki na drugą nagrzaną patelnie ( bez tłuszczu) obsmaż z każdej strony na złoto.
- Wyciągnij liście kolendry i magi
- Do bulionu ( nie wyłączaj gazu) wsyp ugotowany ryż i mieszaj do puki nie zniknie cała woda.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz