sobota, 30 kwietnia 2016

Drobiowe roladki z ryżem

Uwielbiasz ryż i kurczaka? To To danie przypadnie ci do gustu. Jest dosyć syte i ma wyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam).
 Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować.



Drobiowe roladki z ryżem

SKŁADNIKI: 
  • 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna)
  • 12 g oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
  • ostra papryka
  • curry
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • 75 g ser morski w plastrach
  • 200 g ryż biały
  • 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 250 ml wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • liście kolendry
  • liście magi

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pierś z kurczaka  umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze. Daj do miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin).
  2. Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry. 
  3. Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni) na ser. Zawiń w roladki
  4. Ryż ugotuj  (możesz dodać sól ziołową).
  5. Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony.
  6. Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym ogniu z1/2 kostki rosołowej). Gdy kostka się rozpuści wlej na patelnie ( w moim przypadku to jest WOK)
  7. Dodaj liście kolendry i magi. Przykryj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.



  1.  Wyciągnij roladki na drugą nagrzaną patelnie ( bez tłuszczu) obsmaż z każdej strony na złoto.
  2. Wyciągnij liście kolendry i magi
  3. Do bulionu ( nie wyłączaj gazu) wsyp ugotowany ryż i mieszaj do puki nie zniknie cała woda.





 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz