- 5g oliwy z oliwek
- 310g piersi z kurczaka
- 7g przyprawy kebab-gyros
- 1g przyprawa do kurczaka
- 110 g ogórek konserwowy
- 140g sałata lodowa
- 4 placki tortilli
- 150g jogurt naturalny
- 1g ostra papryka mielona
- 8g czosnku (przeciśnięty przez praskę bądź drobno posiekany
- 3 szczypty zioła prowansalskie
- Umyj, osusz i pokrój kurczaka w kostkę bądź paski. rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Do kurczaka dodaj przyprawy ( przyprawa do kurczaka, przyprawy kebab-gyros). Kurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż aż kurczak nabierze koloru i będzie soczysty ale nie surowy.
- W międzyczasie umyj i osusz sałatę. Pokrój ogórki. i zrób sos czosnkowy - połącz wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Gdy kurczaka usmażysz, przełóż go do miski. Patelnie wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Wyciągnij sos.
- Na suchą rozgrzaną patelnię połóż jeden placek tortilli i podgrzej go z obu stron.
- Tak podgrzany placek połóż na talerz. Dodaj sos (rozsmaruj po całym placku) ułóż na środku sałatę potem kurczaka - sos - ogórek - sos i zawiń jak tortille.
1 Porcja tortilli ma 277 kcal
- 58g placek tortilli - 183kcal
- 26g sos czosnkowo-jogurtowy - 19 kcal
- 23g sałata lodowa - 3 kcal
- 53g pierś z kurczaka - 66kcal
- 26g ogórek konserwowy - 6 kcal
UWAGA! Sos czosnkowo-jogurtowy jest ostry i czosnkowy jeśli nie lubisz takiego zmniejsz ilość czosnku i papryki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz