sobota, 14 maja 2016

Burger by Domi

Zjadło by się jakiegoś burgera, tylko którego tu by wybrać? 
Na rynku mamy ogromny wybór fast food'ów,  które oferują nam przeróżne burgery, ale często naszprycowane chemią. 
Nie powiem, że ich wcale nie jem, bo bym skłamała. Czasem się zje.
 Złe nawyki powoli zmieniam na dobre i tak postanowiłam zrobić swojego burgera. 

SKŁADNIKI:  4 porcje

  • 800g mięso mielone
  • 5 jajek
  • około 200 g tartego sera ( u mnie morski)
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 1/3 szklanki wody
  • olej
  • margaryna
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 50 g ogórek konserwowy
  • Sól ziołowa
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso mielone:  dodaj 1 jajko, kasze manną, wodę i dopraw do smaku  solą i pieprzem ziołowym.
  2. Pokrój w plasterki ogórki. Bułki przekrój na pół
  3. Przygotuj dwie patelnie ( u mnie to grilowa i zwykła duża).  
  4. Uformuj po 200 g kotlety mielone trochę większe od bułki ( mięso podczas obróbki się kurczy).
  5. Na patelnie ( grilowa ) wlej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnie połóż jeden kotlet po chwili drugi.
  6. Po odpowiednim czasie obróć na druga stronę i posyp serem, po chwili zrób to samo z drugim kawałkiem. Daj na patelnie trzeciego kotleta i po chwili czwartego.
  7. Rozgrzej druga patelnię, dodaj łyżeczkę margaryny. jajko wbij do szklanki. Zrób tak by tłuszcz skupił się w jednym miejscu najlepiej przy krawędzi i wlej jajko, żółtko rozlej na białku i postaraj się żeby było okrągłe.Gdy góra się zetnie obróć na drugą stronę.
  8. Jak już trzeba będzie kotlety wyciągać dół bułki obsmaż na patelni ( tak by było chrupiące)
  9. Na talerz daj spód bułki. Górę bułki też obsmaż. Na bułkę daj ser żółty, ułóż kotleta na to jajko - ser żółty - ogórek - ser żółty- góra bułki. Tak zrób z kolejnymi. 
  10. Można podać z frytkami bądź bez.
Taki burger jest sycący, a dzięki wodzie w mielonym staje się on soczysty. 
Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego wszystko jest robione od razu. Jeśli chcesz możesz dodać sałatę, ja jej akurat nie miałam. 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz