Nuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki Sos ostry chili
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł
- Szczypta soli
- 1 łyżka masła roztopionego
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- Sałata lodowa
- Ogórek zielony
- Przyprawa kebab-gyros
- Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło.
- Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł.
- Dodaj do miski i wymieszaj wszystko.
- Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min.
- Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros. Smaż aż będą gotowe.
- Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki.
- Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku.
- Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior.
Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Wygląda bardzo smakowicie i faktycznie to doskonała propozycja zarówno na obiad jak i kolację. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń