Uwielbiam bezy, mogłabym je jeść co dziennie.
Z racji tego, że one są aż tak słodkie pozwalam sobie je zrobić raz na jakiś czas.
Mój mąż nie przepada za słodkim, a ja wręcz przeciwnie. No ale sama to ja nie będę jest, a ostatnimi czasu próbuję się przekonać do gorzkiej czekolady i staram się ją dodawać do różnych deserów.
Połączenie słodkiej bezy z gorzką czekoladą zmienia całkowicie smak. Beza staje się mniej słodka, a gorzka czekolada smakuje jak mleczna.
Najsmaczniejsze są wtedy gdy z wierzchu jest chrupiąca a w środku miękka.
SKŁADNIKI:
- 4 białka
- szczypta soli
- 245g cukru
- 4-6 kostki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia)
- Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna.
- Stopniowo wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, cukier będzie wchłonięty w całości, a piana będzie gęsta i biała. ( nie bój się gdy nie będzie sztywna- ona taka ma być)
- Przełóż piankę do woreczka z okrągłą końcówką (jeżeli nie masz to odetnij róg woreczka).
- Nastaw piekarnik na 120 stopni. Na przygotowane blachy wyciśnij bezowe guziczki.
- Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut.
- Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy, że są już gotowe.
- Do szklanki daj kostki czekolady i daj do mikrofalówki na minutę-półtora, by czekolad się roztopiła.
- Bezy polej roztopiona czekolada.
Smacznego :)
Fajny przepis. Alternatywą dla cukru białego może być miód bądź ksylitol, bądź ewentualnie zaeksperymentować ze słodyczą bezów?:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) a co do eksperymentów to na pewno nie raz pojawi się beza w innej postaci :)
UsuńBezy wyszły bardzo apetycznie.Chętnie sięgnęłabym po taki deserek. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń