poniedziałek, 23 maja 2016

Bezy w polewie z gorzkiej czekolady

 Uwielbiam bezy,  mogłabym je jeść co dziennie. 
Z racji tego, że one są aż tak słodkie pozwalam sobie je zrobić raz na jakiś czas. 
Mój mąż nie przepada za słodkim, a ja wręcz przeciwnie. No ale sama to ja nie będę jest, a ostatnimi czasu próbuję się przekonać do gorzkiej czekolady i staram się ją  dodawać do różnych deserów.
 Połączenie słodkiej bezy z gorzką czekoladą zmienia całkowicie smak. Beza staje się mniej słodka, a gorzka czekolada smakuje jak mleczna.  
Najsmaczniejsze są wtedy gdy z wierzchu jest chrupiąca a w środku miękka.




 SKŁADNIKI:
  •  4 białka
  • szczypta soli
  • 245g cukru
  • 4-6 kostki gorzkiej czekolady


PRZYGOTOWANIE:
  1.  Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia)
  2. Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna.
  3. Stopniowo wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, cukier będzie wchłonięty w całości, a piana będzie gęsta i biała. ( nie bój się gdy nie będzie sztywna- ona taka ma być)
  4. Przełóż piankę do woreczka z okrągłą końcówką (jeżeli nie masz to odetnij róg woreczka).
  5. Nastaw piekarnik na 120 stopni. Na przygotowane blachy wyciśnij bezowe guziczki.
  6. Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut.
  7. Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy, że są już gotowe.
  8. Do szklanki daj kostki czekolady i daj do mikrofalówki na minutę-półtora, by czekolad się roztopiła.
  9. Bezy polej roztopiona czekolada.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fajny przepis. Alternatywą dla cukru białego może być miód bądź ksylitol, bądź ewentualnie zaeksperymentować ze słodyczą bezów?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) a co do eksperymentów to na pewno nie raz pojawi się beza w innej postaci :)

      Usuń
  2. Bezy wyszły bardzo apetycznie.Chętnie sięgnęłabym po taki deserek. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń