niedziela, 17 lipca 2016

Drożdżówka na chandrę

Ponoć na chandrę najlepsza czekolada, ale w dużych ilościach nie sprzyja nam i idzie w boki, a w szczególności  mleczna z dodatkami. Upiekłam drożdżówkę, zrobiłam koktajl z truskawki dałam dwie łyżki lodów. Humor poprawiony :)

Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei.

SKŁADNIKI: 
Ciasto :
  • 8 dag drożdży (w kostce)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka (podgrzać)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Kruszonka:

  • 1/3 kostki margaryny
  • mąka
  • cukier waniliowy
Dodatki:
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • lody

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do miski dodaj składniki ( dodawaj składniki tak jak jest wypisane).
  2. Odstaw na 1 godzinę. 
  3. Po godzinie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką
  4. Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję na oko)
  5. Rozgrzej piecyk 180 stopni.
  6. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę i posyp kruszonką. 
  7. Włóż do nagrzanego piecyka i piecz 40 minut.
  8. Przygotuj koktajl truskawkowy ( zmiksuj truskawki i dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki.
  9. Po wyjęciu ciasta z piecyka odczekaj trochę i pokrój jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasto daj na talerz do tego daj dwie łyżki lodów i polej wszystko koktajlem. Słodycz ciasta i lodów idealnie współgra z kwaśnością koktajlu



 



Smacznego :)

2 komentarze: